Istorija mikrobilja
Još uvek ima dosta ljudi koji prvi put čuju za mikrobilje. Mikrobilje dugo nije bilo poznato tj. nije se primenjivalo na ovaj način i sam naziv, kao takav, nije postojao. Mikrobilje se prvi put pojavljuje u menijima kuvara iz San Franciska 80-ih godina. Međutim, tek su 90-ih stekli popularnost. Reč „Microgreen“ prvi put je upotrebljena 1998. godine.
Tada je popularnost mikrobilja počela da se širi na istok. Prve vrste koje su se uzgajale kao mikrobilje jesu: rukola, bosiljak, kelj i peršun, danas je taj broj mnogo veći i ne prestaje da raste.
Otprilike 2010. godine je mikrobilje steklo popularnost u svetu hrane, u ovom periodu je počelo da se pojavljuje u većini prodavnica prehrambenih proizvoda širom sveta. 2012, je mikrobilje konačno dobilo podsticaj koji je bio potreban da postane neophodan deo u ljudskoj ishrani. Istraživači u SAD-u su se tada konačno zainteresovali za mikrobilje i uradili su istraživanje o prehrambenom sastavu i njihovom trajanju na preko 25 sorti. Ovo istraživanje je učinilo da mikrobilje privuče pažnju većine medija. Ubrzo su svi počeli da se interesuju za novootkrivene visoke hranjive
vrednosti koje mikrobilje nudi.
Opšte informacije
Ukoliko ste u restoranu naišli na male biljke raznih boja koje stilski dopunjavaju vaše jelo i služe kao salata- upoznali ste mikrobilje. Mikro biljčice su mladice već nama poznatih odraslih biljaka koje su zbog velikih prednosti stekle popularnost u poslednjih nekoliko godina kao novi kulinarski trend i sve više pripadaju grupi superfoods. Iako su male veličine, mikro izdanci mogu pružiti iznenađujuće intenzivne
arome, živopisne boje i hrskavu teksturu. Ukusi mogu biti slatkasti, pikanti, kiselkasti, gorkasti, ponekad i u kombinaciji. Nikako ih ne smete termički obrađivati jer tako gube sve hranjive materije. Njihova prednost je svežina, odnosno sirovo posluživanje
Zbog svega navedenog smo odlučili da dostavljamo naše mikrobilje tako da ono nastavlja sa rastom, kako biste mogli da ih seckate i jedete uz maksimalne zdravstvene koristi koje nude.
Pored svih benefita postoji još jedan, možete uživati u omiljenoj vrsti mikrobilja pri svim vremenskim uslovima, mikrobilje je tu tokom cele godine. Pored svega mikrobilje je i pravi dodatak jer svojom
svežinom i šarenilom daje razdraganost na tanjiru. Mogu se poslužiti kao jestiv i svež ukras mesu, ribi, jajima, kao svež dodatak supama ili čorbama, osvežavajući ukus u sendviči a ili kao novi sastojak salate a sve više se koristi kao neizostavni sastojak smoothe obroka, šejkova I koktela. Zapravo ih možemo koristiti uz svako jelo, jednostavno, kao prilog. Tako možete ,,podvaliti” svojim mališanima da pojedu malo brokolija, kupusa, kelerabe… a da to i ne znaju.
Zdravstveni benefiti
Budući da je mikrobilje prva faza života jedne biljke, ono sadrži 10% – 30% više nutritivnih vrednosti (vitamina, minerala, polifenola) u odnosu na zrelu biljku što je veoma važno za zdravlje ljudi, prema podacima USDA National Nutrient Database.
U mikrobilju se mogu pronaći brojni vitamini, beta karoten, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe, glukoza, fruktoza, mangan i mnoge druge zdrave materije. Takođe, mikro biljčice imaju malu kalorijsku vrednost, a bogate su i enzimima koji su odlični za osobe koje imaju problema sa varenjem.
Mikrobilje je namirnica sa mnogo većom gustinom hranjljivih supstanci od svojih potpuno zrelih srodnika.
To je zato što su svi važni vitamini i minerali koji se nalaze u zreloj biljci smešteni u male mikro izdanke. U studiji objavljenoj u Journal of Food Science and Nutrition, saznajemo da mikro bilje sadrži od 4 do 40 puta više hranljivih sastojaka u odnosu na odrasle biljke.
Neki vitamini i minerali se posebno odvajaju:
Vitamin C u obilju
Mikrobilje je veoma bogat izvor vitamina C. Ovaj esencijalni vitamin deluje kao antioksidans koji pomaže u uklanjanju slobodnih radikala iz tela. Najniža količina vitamina C koju možete pronaći u mikrobilju je
ogromnih 20 miligrama na 100 grama.
Čak ni paradajz ne sadrži takve količine vitamina C. U zrelom paradajzu možete pronaći samo 10 miligrama vitamina C. Neke vrste, kao što je mikro crveni kupus, sadrže i do 147 miligrama vitamina C na 100 grama.
Beta-karoten
Karotenoidi su veoma važni za smanjenje rizika od bolesti poput očnih bolesti, pa čak i raka. Beta-karoten je jedan od najvažnijih karotenoida. Mikrobilje sadrži velike količine beta-karotena. Mikro šargarepa, na primer, sadrži 12 miligrama beta-karotena na 100 grama.
Izvor vitamina E
Alfa-tokoferol i gama-tokoferol, koji čine vitamin E, nalaze se u velikim količinama u mikro bilju. Vodeća mikrovrsta u odnosu na nivo vitamina E je Daikon rotkvica koja sadrži 126 miligrama vitamina E na 100 grama. Mala količina ovog mikrobilja obezbediće vašem telu svakodnevne potrebe za ovim neophodnim vitaminom.
Vitamin K
Ovaj vitamin pomaže da ne dođe do zgrušavanju krvi kod ljudi. Takođe pomaže u održavanju jakih kostiju i zdravih zuba. Mikrobilje sadrži najviši nivo vitamina K, sadrži i do 4,1 mikrograma vitamina K na 1 gram. Ako želite da dobijete pravu količinu vitamina K i drugih osnovnih vitamina potrebnih organizmu, trebalo bi da uvrstite mikro zelenilo u svoju uravnoteženu ishranu.
To znači da ukoliko uvrstite vrlo male količine mikrobiljčica u vašu ishranu, uz obilje drugog voća i povrća, možete osigurati da dobijete hranljive sastojke koji su vam potrebni za održavanje optimalnog zdravlja.
Primena
Mogu se poslužiti kao jestiv i svež ukras mesu, ribi, jajima, kao svež dodatak supama ili čorbama, osvežavajući ukus u sendvičima ili kao novi sastojak salate a sve više se koristi kao neizostavni sastojak smoothe obroka, šejkova I koktela. Zapravo ih možemo koristiti uz svako jelo, jednostavno, kao prilog. Gde god se upotrebi ne treba se termički obrađivati (kuvati, pržiti ili peći) jer na taj način gubi svoje vrednosti.
Studija koju je sproveo International Journal of Food Science and Nutrition je pokazala da 46% ispitanika
daju prednost mikrobilju u ishrani zato što je bogato viskoim nutritivnim vrednostima, 22% daju prednost zbog samog ukusa, 20% daju prednost mikrobilju kao dekorativnom elementu na tanjiru i 12% smatra da su zajedno ukus i dekoracija dobitna kombinacija.