Cress

Opis

Garden Cress ili Kres salata je sama po sebi mikrobilje jer se samo tako i konzumira. Raste od 5-7 cm, što je prosečna visina mikrobilja. Stabljika svetlo zelene boje(skoro bele), je na samom vrhu okićena sa tri mala, oštra listića tamno zelene boje. Kres salata pripada porodici krstaša što je povezuje sa senfom, papričicom i paprikom. Vrlo je karakterističnog ukusa koji upravo meša sve pomenute ukuse i samim tim daje poseban dodatak salatama i sendvičima.

Prehrambeni sadržaj

Kres salata je osim svog karakterističnog paprikastog ukusa dobar izvor hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Konzumiranjem 50 grama kres salate unećete 271 µg vitamina K, 34.5 mg vitamina C, 173 µg vitamina A, 0.276 mg mangana, 0,13 mg vitamina B2, 40 µg vitamina B9, 0.124 mg vitamina B6, 0.085 mg bakra, 0.65 mg gvožđa, 303 mg kalijuma i 38 mg fosfora. Kres salata sadrži čak više vitamina C nego pomorandža.

Zdravstvene beneficije

Kres salata je takođe bogata i karotenoidima koji se uz vitamin A smatraju jednim od najboljih hranljivih sastojaka za oči zbog njihove sposobnosti da smanje rizik od oštećenja noćnog vida, katarakte, retinitis pigmentoze, pa čak i degeneracije makule povezane sa godinama, i čest uzrok slepila kod starijih ljudi.
Naučna istraživanja sugeriraju da vitamin C takođe može pomoći u očuvanju kardiovaskularnog sistema zdravim, pa bi dodavanje kres salate u ishranu za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja. Kres salata je puna vitaminom K, još jednim hranjivim materijama za koje se smatra da igra ključnu ulogu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Kres salata je takođe bogata glukotropaeolinom, koji može pomoći u borbi protiv karijesa zuba.